Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Print this post

ONLINE ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ E-BANKING

Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Όσο προχωράει ο καιρός τόσο αναπτύσσεται η τεχνολογία και το διαδύκτιο φυσικά εφόσον είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Στο internet, όταν αυτό έγινε ευρέως γνωστό, αρκούμασταν στο σερφάρισμα, στο chatting και σε διαμοιρασμό μικρών αρχείων. Με τον καιρό όμως οι υπολογιστές έγιναν ισχυρά μηχανήματα, οι ταχύτητες μεγάλωσαν κατά πολύ και οι γνώσεις χρήσης υπολογιστών και διαδυκτίου από τους χρήστες αυξήθηκαν. Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε στο internet πολλά πράγματα που κάναμε παλιότερα με παραδοσιακούς τρόπους. Για παράδειγμα τηλεφωνικές κλήσεις, τηλεθέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων, διαμοιρασμό μεγάλων αρχείων ακόμα να κάνουμε και shopping therapy σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Πολλές υπηρεσίες πλέον απαιτούνε χρηματικά ποσά έτσι ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή τους. Μέσω διαδυκτίου μπορούμε να αγοράσουμε αγαθά, να στείλουμε εμβάσματα, να κάνουμε δωρεές χρηματικά ποσά. Όλα αυτά βέβαια γίνονται χάρη στο internet banking και σε υπηρεσίες τύπου Pay Pal.
Αυτή η ανάρτηση έγινε ύστερα από αίτημα μέσω email αρκετών φίλων του Locus Blogus.
Το Pay Pal είναι η πιο γνωστή και ασφαλέστερη υπηρεσία παγκοσμίως για μεταφορά χρημάτων ή αγορά προϊόντων. Ανήκει στην ίδια εταιρία που ανήκει και το eBay. Η υπηρεσία δραστηριοποιείται σε 190 χώρες. Είναι δωρεάν και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Εισάγετε τον αριθμό της κάρτας σας (πιστωτική, visa electron) και μπορείτε να στέλνετε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου χρήματα αρκεί να γνωρίζετε το email του παραλήπτη. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει και ο παραλήπτης λογαριασμό στο Pay Pal. Να σας κλέψουν λεφτά αποκλείεται γιατί η ασφάλεια που παρέχει το Pay Pal είναι πολύ μεγάλη και όλες οι σελίδες του είναι κρυπτογραφημένες. Δεν χρειάζεται να έχετε ούτε τον φόβο των hackers - crackers. Ο παραλήπτης το μόνο που θα λάβει είναι το ποσό και τίποτε άλλο. Ούτε αριθμούς λογαριασμών, ούτε passwords. Ξέρω ότι τα λέω κάπως περιληπτικά αλλά αν γίνω αναλυτικότερος η ανάρτηση θα γίνει αρκετά κουραστική, οπότε για περισσότερες πληροφορίες just Google it!
Άλλος τρόπος για να κάνουμε αγορές είναι οι προπληρωμένες κάρτες. Τι είναι αυτό; Πάτε σε μια τράπεζα και βγάζετε μια κάρτα με το ποσό που θα δώσετε. Αν δώσετε 50 ευρώ τότε η κάρτα θα έχει όριο 50 ευρώ. Δουλεύει σαν πιστωτική αλλά με τη διαφορά ότι αν τη χάσετε θα χάσετε μόνο το ποσό που έχετε μέσα στην κάρτα και δεν μπορεί κανένας να τραβήξει χρήματα από λογαριασμό για τον απλούστατο λόγο ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Για το από που μπορείτε να προμηθευτείτε τέτοιες κάρτες ρωτήστε στις τράπεζες ή σερφάρετε στο internet.
Για να έχουμε συναλλαγές στο διαδύκτιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάρτες ανάληψης που να είναι electron visa. Εδώ χρειάζεται λιγάκι προσοχή. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο καλό θα ήταν να ανοίξετε έναν λογαριασμό τον οποίο θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για online συναλλαγές. Πώς δουλεύει αυτό; Όσα λεφτά βάλετε στο λογαριασμό σας τόσα είναι και το όριο σας. No money? No funny! Λεφτά που δεν είναι δικά σας ( της τραπέζης) αποκλείεται να τραβηχτούν μέσω αυτού του είδους κάρτας. Καλό θα είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τέτοιες κάρτες που ανήκουν σε λογαριασμούς καταθέσεων ή μισθοδοσίας.
Θα αναφερθούμε και στον τρόπο των πιστωτικών καρτών (mastercard, visa) αλλά θεωρείται λιγάκι ξεπερασμένος. Ουκ ολίγα δυσάρεστα συμβάντα έλαβαν χώρα στον πλανήτη με πιστωτικές κάρτες τόσο μέσω internet όσο και εκτός διαδυκτίου. Γι' αυτό τον λόγο βρέθηκαν και οι προαναφερθείσες λύσεις. Παλιότερα από πολλές υπηρεσίες διαδυκτίου και οnline μαγαζιά η πιστωτική κάρτα ήταν μονόδρομος για ιντερνετικές συναλλαγές. Προσωπικά δε θα συνιστούσα αυτόν τον τρόπο.
Και να κλείσουμε αυτή την ανάρτηση με το internet banking ή web banking ή e-banking. Τι είναι αυτό; Είναι υπηρεσίες διαδυκτίου που παρέχουν οι τράπεζες. Είναι ασφαλείς και για να έχει πρόσβαση κάποιος σε αυτές πρέπει να αποκτήσει ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα και να αιτηθεί την ηλεκτρονική υπηρεσία της τράπεζας. Όλες οι τράπεζες διαθέτουν υπηρεσίες web banking. Με αυτές μπορείτε να βλέπετε το υπόλοιπο σας, τις συναλλαγές σας, να στέλνετε εμβάσματα και άλλα. Προσωπικά έχω τρεις τέτοιες υπηρεσίες. Της Eurobank, της Marfin και της Τράπεζας Πειραιώς. Η τελευταία είναι μακράν η καλύτερη επιλογή χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση. Αυτό το λένε και εγχώρια περιοδικά που ασχολούνται με υπολογιστές και internet σε αφιερώματα που κάνουν κατά καιρούς για το internet banking. Συγκεκριμένα μέσω του web banking της τράπεζα Πειραιώς μπορείτε να εκδώσετε εικονική κάρτα mastercard μόνοι σας, να την ακυρώσετε και να βγάλετε άλλη χωρίς την παραμικρή παρεμβολή της τράπεζας. Εσείς καθορίζετε το όριο συναλλαγών της και αν θέλετε την εκτυπώνετε και τη χρησιμοποιείτε και σε υπηρεσίες και καταστήματα εκτός διαδυκτίου. Έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε μέσω SMS στο κινητό σας τις όποιες μεταβολές του λογαριασμού σας και να λαμβάνετε τους μοναδικούς κωδικούς στο κινητό για κάθε συναλλαγή που θέλετε να κάνετε χωρίς να έχετε κάποιο Token (μικρές συσκευές που παράγουν μοναδικούς κωδικούς).
Ελπίζω έστω και συνοπτικά να ξεκαθάρισα λιγάκι το τοπίο σχετικά με τις διαδυκτιακές συναλλαγές.

11 σχόλια:

 1. Πολύ καλό άρθρο. Θα ήθελα να προσθέσω (νομιζω οτι δεν κάνω λάθος) οτι για οτι αφορά το paypal, δεν απαιτήται να έχουν paypal λογαριασμο και ο "πωλητής" και ο "αγοραστής" (πελάτης). Αρκεί να έχει ο πωλητής, ο πελάτης μπορεί να πληρωσει στο paypal μέσω της κάρτας του.
  Για οτι αφορά την δημιουργία paypal λογαριασμου, το paypal δεχεται την master και την visa.
  Και πάλι μπραβο για το αρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Γιάννης Να 'σαι καλά. Το Pay Pal δέχεται και visa electron. Εφόσον η συναλλαγή γίνεται μέσω Pay Pal και ο πωλητής και ο αγοραστής πρέπει να έχουν λογαριασμό στην εν λόγω εταιρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μακράν το καλύτερο e-banking ! Εδω αξίζει να αναφερθεί το e-banking της Eurobank που η τελευταία αλλαγή που έγινε είναι πολλά βήματα πίσω! Η προηγούμενη έκδοση με το Milonic DHTML Navigational Menu ήταν μια χαρά και την άλλαξαν. Χρησιμοποιώ αναγκαστικά και το e-banking της Εθνικής που είναι πολύ μέτριο και αδικεί την Εθνική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Ανώνυμος Δίκιο έχεις. Δεν ήθελα να επεκταθώ τόσο για να μη φανεί ότι θάβω τις υπόλοιπες και εκθειάζω την τράπεζα Πειραιώς. Αν αναφερόμουν σε λεπτομέρειες ίσως να φαινόταν σε μερικούς ότι ασκείται κάποιο είδος δόλου απέναντι στις υπόλοιπες τράπεζες, πράγμα που βεβαίως δεν ισχύει. Απλά εκτιμώ τις υπηρεσίες της Πειραιώς και δικαιολογώ το γιατί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε προπληρωμένη κάρτα μπορώ να βγάλω σε τράπεζα και ας είμαι και κάτω των 18 γιατί εγώ είμαι 16 και επίσης τι χρειάζεται για την έκδοση μιας τέτοιας κάρτας. Επίσης είναι μίας χρήσης ή μπορείς να βάλει ξανά και ξανά λεφτά και να σου βάλει και κάποιος άλλος λεφτά. ααα και κάτι άλλο μπορείς να αγοράσεις με αυτήν από ξένα site όπως το amazon.com πχ

  Σε παρακαλώ απάντησε μου σε όλες τις ερωτήσεις γιατί είμαι ψιλοάσχετος με αυτά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Ανώνυμος Φυσικά και μπορείς να βγάλεις τέτοια κάρτα. Είναι μιας χρήσης. Μόλις αδειάσει την πετάς και βγάζεις άλλη. Η ταυτότητα σου μόνο φτάνει για ν αβγάλεις και να ψωνίσεις απ' όλο τον κόσμο. Να σου βάλουν λεφτά δε νομίζω γιατί δεν υποστηρίζεται από κάποιο λογαριασμό τραπέζες αλλά μια ερώτηση σε κάποιο κατάστημα θα σε διαφωτίσει πλήρως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. εεεε που σε φιλε θελω να σε ρωτησω γινεται να περασω λεφτα απο την Payssafecard σε paypal

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Ανώνυμος Εδώ με πιάνεις αδιάβαστο αλλά δε νομίζω γιατί οι Paysafe κάρτες δεν είναι τύπου visa, mastercard, american express κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Από όσο το έχω ψάξει δεν γίνεται να μεταφέρεις χρήματα της paysafecard στο paypal. Και αν βρεις site το οποίο λέει οτι σου μεταφερει χρηματα απο την paysafecard στο paypal,δίνοντας τον κωδικό της paysafecard, είναι απάτη. Θα σου παρει (κλέψει) τα λεφτά απο την paysafecard.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Γιάννης Έχεις δίκιο. Το έψαξα και 'γω. ΄Έτσι είναι όπως τα λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

back to top