Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ MAIL

Καλημέρα φίλες και φίλοι του Locus Blogus. Σήμερα δε θα σας προτείνω ιστοσελίδες, υπηρεσίες, προγράμματα, ούτε θα σας δείξω κάποιο tutorial ή tricks ή tips.
Σε αυτή την ανάρτηση θα ήθελα να σας προειδοποιήσω για ένα επικίνδυνο email που έλαβα και είναι phishing mail, δηλαδή ψαρωτικό με σκοπό να σας κολλήσει κάποιον ιό ή να αποσπάσει χρήματα ή πληροφορίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κινδυνεύετε να κολλήσετε έναν πολύ κακόβουλο ιό. Οι περισσότεροι παραλήπτες είναι εκείνοι που έχουνε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Google δηλαδή Gmail.
Το email αυτό είναι πολύ πιθανό να το έχουν λάβει και άλλοι αλλά ας αναφερθούμε σ' αυτό λιγάκι περισσότερο για τους λιγότερο υποψιασμένους. Φαίνεται ότι αποστολέας είναι η Gteam Greece και η διεύθυνση του αποστολέα είναι η: kkgreekrider93@gmail.com χωρίς να σημαίνει ότι είναι και η μοναδική. Ίσως οι απατεώνες να χρησιμοποιούνε παρπάνω διευθύνσεις για την αποστολή αυτού του phishing mail.
Το κείμενο αυτού του ηλεκτρονικού μυνήματος είναι το παρακάτω:

Aγαπητέ χρήστη:

Η Gmail Inc.© μετά από χιλιάδες αιτήσεις για νέους λογαριασμούς που δέχεται καθημερινά από χρηστες απ` όλο τον κόσμο, αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία ανανέωσης των server της που θα έχει σαν αποτέλεσμα την παροχή ταχύτερης εξυπηρέτησης και μεγαλυτερου χώρου αποθήκευσης για κάθε χρηστη Η διαδικασία αυτή έχει ως πρώτο στόχο να εξαλείψει άχρηστους και απενεργοποιημένους λογαριασμούς που καταλαμβάνουν τεράστιο χώρο, επιβραδύνοντας την μεταφορά δεδομένων από και προς σε κάθε χρηστη. Λόγο της τεραστιας ανταλλαγής spam ακόμα και μεταξύ μη ενεργών λογαριασμών, καθίσταται αδύνατος ο διαχωρισμός των υποκινούμενων από bot λογαριαμών (zombie accounting) από τους πραγματικά ενεργούς λογαριαμούς των χρηστών, χωρίς την επαλήθευση της λειτουργικότητας αυτού από τους ιδιους χρηστες.

Διά τον λόγο αυτό οι χρηστες καλούνται να επαληθεύσουν την λειτουργικότητα του λογαριασμού τους με μια απλή επανασύνδεση στον λογαριασμό που επιθυμούν να επαληθεύσουν πατώντας στο ακόλουθο link:

Πατήστε εδώ για επαλήθευση!

Ευχαριστούμε για την κατανόηση!
Christina Terzaki
Gmail © Accounting

Με μία πρώτη ανάγνωση καταλαβαίνουμε από το ύφος που είναι γραμμένο το μύνημα ότι είναι απάτη. Αν προσθέσουμε και τα ορθογραφικά λάθη μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι. Καμιά μεγάλη εταιρία όπως είναι η Google δε στέλνει μυνήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με γραμματικά και συντακτικά λάθη. Προωθήστε αυτή την ανάρτηση για να μην έχουμε ηλεκτρονικά θύματα και να γλιτώσει ο κόσμος το format και το κυριότερο να μην πέσει θύμα απατεώνων που σίγουρα αποσκοπούνε σε κάτι (από προσωπικά στοιχεία μέχρι λογαριασμούς τραπέζης).
Ένας πολύ καλός και απλός τρόπος για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων από τέτοια μηνύματα είναι η διασταύρωση πληροφοριών. Επισκευτείτε το web site απ' όπου υποτίθεται ήρθε το μήνυμα βρείτε τη διεύθυνση ταχυδρομείου και προωθήστε το μύνημα που λάβατε και για το οποίο έχετε υποψίες ρωτώντας αν είναι αληθινό ή ψεύτικο. Όλες οι σοβαρές εταιρίες απαντούνε σε emails πόσο μάλλον όταν κάποιος παίζει με τη φήμη τους και τη βάζει σε δοκιμασία.
back to top