Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΑΛΛΑΓΗ TEMPLATE ΧΩΡΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Αυτή η ανάρτηση είναι και απάντηση σε ένα ερώτημα του φίλου Διομήδη. Η απορία του; Πώς θα αλλάξει template στο ιστολόγιο του χωρίς να χαθούνε οι αναρτήσεις του, τα σχόλια και τα gadgets. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτη μας ενέργεια ότι και να κάνουμε είναι να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας του template που θέλουμε να αλλάξουμε.
   Μιλώντας από προσωπική εμπειρία και χωρίς να είμαι απόλυτος όταν αλλάζουμε template σε ένα ιστολόγιο, οι αναρτήσεις και τα σχόλια δε χάνονται. Σε περίπτωση όμως που κάποιος θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του ας ανατρέξει σε μια παλιότερη ανάρτηση του Locus Blogus όπου θα βρει ένα προγραμματάκι για να κρατάει back up τις αναρτήσεις και τα σχόλια σε μορφή κώδικα κάνοντας κλικ εδώ.
   Όσον αφορά τα διάφορα widgets που έχουμε σε ένα blog τι γίνεται; Όταν είμαστε στην επεξεργασία HTML και βάζουμε τον κώδικα του καινούριου template και πατήσουμε αποθήκευση είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί ένα κόκκινο πλαίσιο το οποίο θα λεει ότι κάποια γραφικά δεν αποθηκεύτηκαν και μας ρωτάει αν θέλουμε να τα κρατήσουμε ή όχι. Τα γραφικά αυτά είναι τα gadgets που θέλουμε να κρατήσουμε. Πατάμε διατήρηση γραφικών στοιχείων και όταν ανοίξουμε το ιστολόγιο μας θα το δούμε με το καινούριο template και επίσης θα δούμε τις αναρτήσεις μας, τα σχόλια και όλα τα gadgets που είχαμε.
   Όποιος όμως θέλει να νιώσει πιο ασφαλής ή σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί το κόκκινο πλαίσιο κατά την ώρα της αλλαγής του template μπορεί να ακολουθήσει άλλη οδό. Αυτή τη μέθοδο τη συνιστώ. Αν και είναι πιο χρονοβόρα είναι πιο ασφαλής. Ανοίγουμε δύο έγγραφα του notepad και στο ένα βάζουμε με αντιγραφή - επικόλληση τον κώδικα του template που ήδη υπάρχει και στο δεύτερο τον κώδικα του καινούριου template που θέλουμε να αντικαταστήσουμε. Το κομμάτι του κώδικα που βρίσκεται πάνω από <body> δε μας ενδιαφέρει γιατί είναι CSS, δηλαδή ένα είδος κώδικα που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση του ιστολογίου (χρώματα, γραμματοσειρές κλπ.). Κάτω από το <body> είναι ο κυρίως XML κώδικας που ευθύνεται για τον έλεγχο του template (εμφάνιση των πλευρικών στηλών [sidebars], widgets, header [κεφαλλίδα] κλπ.). Σ' αυτό το κομμάτι κώδικα θα εργαστούμε.
  Τα gadgets σε έναν κώδικα template εμφανίζονtαι με τη μορφή <b:widget> ...κώδικας widget... </b:widget> και πρέπει να βρίσκεται μέσα στο τμήμα του κώδικα <b:section> ... </b:section>. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα:

<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' showaddelement='no'>
<b:widget id='LinkList1' locked='true' title='Linkbar' type='LinkList'>
...
... some additional codes here ...
...
</b:widget>
<b:widget id='HTML1' .....;
...
</b:widget>
<b:widget id='Image1' .....;
...
</b:widget>

</b:section>
</div>


   Κάθε στήλη ή footer ή header που περιέχει gadgets έχει <b:section> το οποίο βρίσκεται μετά την ετικέτα div id. Για παράδειγμα για να βρούμε τα widgets μιας πλευρικής στήλης (sidebar) θα πρέπει να βρούμε το div id=sidebar-wrapper και κάτω από αυτό υπάρχει το b:section και μέσα σε αυτό βρίσκονται τα gadgets. Αυτά τα αναφέρω περισσότερο εγκυκλοπαιδικά. Εμάς μας ενδιαφέρει το <b:widget> ...κώδικας widget... </b:widget>  . Για να βρίσκετε πιο εύκολα τα μέρη του κώδικα που θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ψαχτήρι πατώντας Control και F (Ctrl+F) και να βρίσκετε ότι θέλετε μέσα στην επεξεργασία HTML εφόσον πρώτα μπείτε στο blogspot λογαριασμό σας.
   Όταν βρίσκετε τα gadgets που θέλετε να σώσετε πρέπει να τα κάνετε αντιγραφή - επικόλληση (copy - paste) στον κώδικα του καινούριου template που θέλετε να εγκαταστήσετε στο δεύτερο έγγραφο notepad. ΠΡΟΣΟΧΗ: πρέπει να επικολληθούν μέσα στο τμήμα του νέου κώδικα  <b:section> ... </b:section> με τη μορφή <b:widget> ...κώδικας widget... </b:widget>. Όταν τελειώσετε δημιουργήστε ένα δοκιμαστικό ιστολόγιο, γράψτε μια ανάρτηση και αφήστε ένα σχόλιο. Μετά σ' αυτό το δοκιμαστικό ιστολόγιο πάτε επεξεργασία HTML και βάλτε τον κώδικα που πειράξατε. Πατήστε προεπισκόπηση και δείτε τι αποτέλεσμα θα έχετε αν πατήσετε αποθήκευση. Αν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα πατήστε (save) αποθήκευση. Αν  όλα πάνε καλά πάτε στο κανονικό σας ιστολόγιο και προχωρήστε στη αλλαγή του template. Αν τα gadgets τα βάλετε μόνο σε μια στήλη (sidebar) μην αγχώνεστε. Εφόσον κάνετε την αλλαγή template μετά μπορείτε να πάτε στη διάταξη και να τα τοποθετήσετε όπου θέλετε σύροντας τα (drag and drop).
   Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλή επιτυχία.
back to top