Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

ΠΩΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΕ ΤΑ TROLLS ΣΤΑ BLOGS

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Το blogging έχει και τα καλά του και τα κακά του. Ένα από τα στραβά του είναι και τα trolls. Τι είναι trolls; Είναι χρήστες του διαδυκτίου που μπαίνουν σε blogs, σε κανάλια του You Tube, στο Myspace και οπουδήποτε αλλού όπου υπάρχει η δυνατότητα να σχολιάσουν με απώτερο σκοπό να βρίσουν, να συκοφαντήσουν και να δημιουργήσουνένα κακό κλίμα. Έχουν και δικό τους χώρο στο internet όπου μετά από κάθε επιτυχία τους μαζεύονται εκεί και διατυμπανίζουν τα κατορθώματα τους.
Εκτός από τα trolls υπάρχουν και απλοί χρήστες του internet που δεν είναι τόσο οργανωμένοι αλλά πάλι αρέσκονται στο να δημιουργούνε εντάσεις. Χθες είχα μια κουβέντα με μια blogger στο facebook που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, όπως και άλλοι, και με ρώτησε αν μπορεί να βάλει φραγή σε έναν χρήστη - επισκέπτη. Στα web sites αυτό είναι απλή διαδικασία και γίνεται εύκολα. Στα blogs όμως είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο. Έψαξα στο διαδύκτιο όμως και βρήκα μια υπηρεσία που ασχολείται ακριβώς με αυτό το πράγμα. Βοηθάει στο μπλοκάρισμα IP, δηλαδή χρήστη.
Ο λόγος γίνεται για το TOOLATOR.COM. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν με περιορισμό τον αποκλεισμό μέχρι τριών IP ή επί πληρωμής όπου μπορούμε να αποκλείσουμε περισσότερους χρήστες. Να επισημάνω ότι τα αποτελέσματα δεν είναι 100% εγγυημένα για το λόγο ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα proxy server, πράγμα που δε συμφέρει αυτόν που θέλει να δημιουργήσει ένταση επειδή οι proxy servers είναι πολύ αργοί και πολλές φορές με τη χρήση τους δεν εμφανίζονται εικόνες ή διάφορα άλλα που μπορεί να περιέχει ένα blog ή web site. Να μην ξεχνάμε ότι στο internet κανένας δε θέλει να τρώει πολύ χρόνο με ένα πράγμα. Η ταχύτητα στο σερφάρισμα είναι το ζητούμενο. Υπάρχει και άλλος τρόπος να παρακάμψει κάποιος τον αποκλεισμό και δε χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις απλά να είναι σχετικός ο χρήστης με τους υπολογιστές αλλά δεν θα το πούμε γιατί όλη η παρούσα ανάρτηση δε θα είχε λόγο ύπαρξης.
Πώς χρησιμοποιείται αυτή η υπηρεσία; Πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό δωρεάν. Μετά πρέπει να έχετε την IP του ενοχλητικού επισκέπτη. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Εδώ χρειάζεται λίγη πονηριά. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email και όταν θα σας απαντήσει θα μπορέσετε να δείτε την IP του. Μετά τη δηλώνετε στο TOOLATOR και μετά θα σας δωθεί ένας κώδικας σε HTML/javascript για να τον τοποθετήσετε όπως τους κώδικες των gadget που χρησιμοποθείτε στο ιστολόγιο σας. Καλό είναι να τοποθετηθεί στο footer, δηλαδή στο κάτω μέρος. Όταν το κάνετε αυτό οι IP που μπλοκάρατε (δηλαδή οι χρήστες) θα ανακατευθύνονται σε κάποια άλλη σελίδα στο διαδύκτιο.
Όσοι χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή αυτή θα ήθελα να μου πείτε τις εντυπώσεις σας μέσω σχολίων ή μέσω email.
UPDATE: Όταν πάτε να δημιουργήσετε λογαριασμό στο TOOLATOR, στο πλαίσιο όπου δηλώνετε τη διεύθυνση της σελίδας σας ή του ιστολογίου σας πρώτα πρέπει να πληκτρολογήσετε http:// και μετά τη διεύθυνση, αλλιώς η δημιουργία λογαριασμού δε θα είναι εφικτή.
back to top