Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ PAGELIST

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα σε όλιυς και σε όλες. Πριν από καιρό το blogspot μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουρούμε και να χρησιμοποιούμε στατικές σελίδες. Το όριο είναι δέκα στατικές σελίδες. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να τροποποιήσουμε την pagelist (μπάρα που περιέχει τις στατικές σελίδες). Η διαδικασία είναι εύκολη. Στην ουσία θα κάνουμε μια προσθήκη CSS (Cascading Style Sheets-Διαδοχικά Φύλλα Στυλ).
Μπαίνουμε στο λογαριασμό μας στο blogspot και από τον πανόπτη πάμε στη διάταξη και από εκεί στην επεξεργασία HTML. Πριν προχωρήσουμε παίρνουμε ένα αντίγραφο αφαλείας (back up) του κώδικα μας. Πατάμε control και F (Ctrl+F) για να ανοίξει το ψαχτήρι στο κάτω μέρος του φυλλομετρητή (browser).
Μέσα στο πλαίσιο στο ψαχτήρι πληκτρολογείστε: </head>
Mόλις το βρείτε αμέσως πριν από αυτό κάντε αντιγραφή - επικόλληση (copy - paste) τον παρακάτω κώδικα:

#PageList1 ul { list-style-type:none; margin:2; padding:2; overflow:hidden; width: 100%; background: #000000; } #PageList1 li { float:right; } #PageList1 a { display:block; width: 141px; font-weight:bold; color: #ffffff; background-color: #800080; text-align:center; padding:2px; text-decoration:none; border-right: 0px solid #ffffff; }
#PageList1 a:hover { background-color: #000000; color: white; }

Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο παραπάνω κώδικας είναι να έχουμε δημιουργήσει και ενεργοποιήσει τις στατικές σελίδες. Αν δεν ξέρετε πως δείτε εδώ. Ότι βλέπετε με κόκκινο χρώμα μπορείτε να το αλλάξετε βάζοντας τους κωδικούς χρωμάτων που θέλετε. Ότι είναι με μπλε χρώμα είναι οι αποστάσεις μεταξύ των κουμπιών της pagelist όπου το καθένα αντιστοιχεί σε μια στατική σελλίδα καθώς και αν θέλετε να έχει εξωτερικό πλαίσιο ή όχι η μπάρα στατικών σελίδων. Ότι είναι με πράσινο χρώμα δηλώνει τη στοίχιση του κειμένου που βρίσκεται σε κάθε κουμπί και υποδηλώνει το όνομα της στατικής σελίδας.
Δημιουργείστε ένα δοκιμαστικό ιστολόγιο και πειραματιστείτε έτσι ώστε να φτάσετε στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε και μετά εφαρμόσετε τον κώδικα στο κανονικό σας blog. Όταν τελειώσετε πατάτε αποθήκευση (save). Ελπίζω να σας είναι χρήσιμη αυτή η ανάστηση.
Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε τη μπάρα σε πλήρη λειτουργία πριν επιχειρήσετε επισκευτείτε το ΘΕΜΑ και δοκιμάστε την.
P.S.: Αύριο το Locus Blogus έχει γεννέθλια και κλείνει δύο χρόνια παρουσίας στο διαδύκτιο. Μη χάσετε την αυριανή ανάρτηση γιατί σας περιμένουν καλές προτάσεις.
back to top