Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Print this post

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ TEMPLATES

Καλή εβδομάδα σε όλους και σε όλες. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να βγάλουμε προς τα έξω τη δημιουργικότητα μας, την έμπνευση μας και τη φαντασία μας φτιάχνοντας templates. Μην ανησυχείτε. Είναι πανεύκολο, δεν κοστίζει, παίρνει λίγη ώρα και το μόνο όριο είναι η φαντασία.
Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι να μπούμε στο λογαριασμό μας μέσω του draft blogger . Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί η Google δε βάζει τις έξτρα δυνατότητες του draft blogger στο "κανονικό" blogspot. Τέλος πάντων! Το σημαντικότερο είναι ότι ακόμα και έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις έξτρα δυνατότητες που μας παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε. Όπως προανέφερα μπαίνουμε στο draft blogger με το ίδιο username και το ίδιο password που χρησιμοποιούμε για να μπούμε στο blogspot.com. Από εκεί πάμε στη διάταξη. Πριν συνεχίσουμε εννοείται ότι παίρνουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (back up) του κώδικα του template που έχουμε. Όταν βρεθούμε στη διάταξη θα δούμε ότι υπάρχει ένας σχεδιαστής προτύπου. Δείτε το παρακάτω screenshot για να καταλάβετε καλύτερα.

Κάνουμε κλικ πάνω στον σχεδιαστή προτύπου και μεταφερόμαστε σε ένα φιλικό περιβάλλον το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο κάτω είναι η προεπισκόπηση για να βλέπουμε τις διάφορες αλλαγές που κάνουμε και στο πάνω έχουμε τέσσερις επιλογές. Πρότυπο, φόντο, διάταξη και προηγμένη.
Στο πρότυπο μπορούμε να επιλέξουμε το πρότυπο μας από τέσσερις κατηγορίες οι οποίες έχουν η καθεμιά ορισμένες υποκατηγορίες.
Αν κάνουμε κλικ στο φόντο θα δούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε χρώμα φόντου σε ορισμένα πρότυπα ή και να βάλουμε κάποιες φωτογραφίες οι οποίες είναι εντυπωσιακές.
Στη διάταξη θα δούμε ότι έχουμε τρεις δυνατότητες. Τη διάταξη κυρίου μέρους όπου μπορούμε να καθορίσουμε αν το template που σχεδιάζουμε θα είναι δίστηλο, τρίστηλο ή τεράστηλο, τη διάταξη υποσέλιδου όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε το υποσέλιδο (footer) αν θα είναι ένα ή θα χωρίζεται σε δύο ή τρία μέρη. Το τρίτο μέρος που απαρτίζει τη διάταξη είναι η προσαρμογή πλάτους όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε το συνολικό πλάτος του template και το πλάτος των στηλών μας μεμονωμένα.
Η τέταρτη επιλογή που υπάρχει στον σχεδιαστή προτύπου είναι η προηγμένη. Με αυτή μπορούμε να ρυθμίσουμε γραμματοσειρές, χρώματα καθώς και προσθήκη CSS. CSS είναι το κομμάτι του κώδικα που καθορίζει πως θα εμφανίζεται το template σε ένα browser.
Όταν τελειώσετε με τη δημιουργία σας και εφόσον είστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι αυτό που θέλετε μπορείτε να το εφαρμόσετε στο blog σας πατώντας το κουμπί Εφαρμογή στο ιστολόγιο που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία. Δείτε το παρακάτω screenshot.


Υπάρχει και άλλος τρόπος για τη δημιουργία template και ονομάζεται Artisteer. Aυτό είναι ένα αρκετά καλό πρόγραμμα δημιουργίας template αλλά πρέπει να το αγοράσετε και έχει κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες το καθιστούνε λίγο πιο δύσκολο. Πιστεύω ότι ο δημιουργός προτύου του draft blogger μπορεί να καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις ενός blogger. Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αυτή την ανάρτηση. Kαλή επιτυχία σε όλους.

56 σχόλια:

  1. Εισαι φοβερός!
    Υποκλίνομαι!
    Με βοηθάς πάρα πολύ με αυτη την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Θεό7δωρος Δε χρειάζεται να υποκλίνεσαι. Δεν έκανα τίποτα. Απλά προσπαθώ να γνωστοποιήσω κάτι που είναι δοσμένο από τη Google και το Blogspot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ακόμα ερωτηση οπου ξέχασα να στη κάνω!
    Αν αλλάξω προτυπο υπάρχει καμιά περίπτωση να διαγραφούν οι αναγνωστες μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Θεό7δωρος Δε νομίζω αλλά καλού-κακού κράτα και ένα back-up του template που χρησιμοποιείς πριν την αλλαγή. Ποτέ δεν ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μπράβο πολύ καλό, δεν γνώριζα ότι υπήρχε αυτή η δυνατότητα
    apneagr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @apneagr Να 'σαι καλά. Είναι αυτά που λέω και στην ανάρτηση. Κανονικά θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου όλες αυτές τις λειτουργίες να τις έχουν στο blogspot και να μη τις μοιράζουν με το draft. Δεμ καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί να υπάρχει η ιδια πλατφόρμα σε δύο εκδόσεις. Έτσι αυτές οι δυνατότητες θα ήταν γνωστές σε περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οντως η νεα αυτη δυνατοτητα ειναι πολυ καλη. δεν εχω καταφερει ομως να βαλω δικια μου εικονα για background, εχει κανεις καμια ιδεα για το πως μπορει να γινει αυτο; επισης, ενα μειονεκτημα που εχω βρει ειναι πως αφου ρυθμισεις την εμφανιση του template και αποθηκευσεις, δεν μπορεις να επεμβεις ξανα σε διαφορα, οπως το να αλαξεις χρωματα πχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Διομηδης Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω εφαρμόσει τον σχεδιαστή προτύπου οπότε δε γνωρίζω αν μπορείς να επέμβεις ή όχι. Για να βάλεις μια συγκεκριμένη φωτό σαν background μπες εδώ. http://locusblogus.blogspot.com/2009/06/background-blog.html
    Απλά φρόντισε η φωτογραφία να είναι μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απλα, λογικα στον draft υα τα τεσταρουν? Ίσως.
    Σε λιγο θα ειναι διαθεσιμα κι στον αλλο. Όπως γινεται παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @gatodiakritikos Μην το λες. Και οι στατικές σελίδες υπάρχουν στο draft εδώ και καιρό αλλά για να εμφανιστούνε και στο κανονικό πρέπει πρώτα να τις ενεργοποιήσεις από το draft.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΕ hackaday, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @vatolakkiotis Χαίρομαι που σου άρεσε. Καλό Πάσχα και καλή ανάσταση να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπερα φιλε μου χρησιμο το παραπανο site που προτεινες! αλλα εχω ενα προβλημα με το artisteer που αναφερεις και παραπανω οταν παω να αλλαξω template μου βγαζει συνεχεια το παρακατω Δεν ήταν δυνατή η ανάλυση του προτύπου σας, επειδή δεν είναι σωστά μορφοποιημένο. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα στοιχεία XML είναι σωστά κλεισμένα.
    Μήνυμα σφάλματος XML: Το περιεχόμενο δεν επιτρέπεται στα καταληκτικά τμήμα.ξεεις τι μπορει να συνβαινει; Υ.Γ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @andreas Αν κατάλαβα καλά έκανες πρότυπο με το Artisteer. Πάρε back up του ήδη υπάρχοντος template του ιστολογίου σου και μετά στην επεξεργασία HTML κάνε κλικ στο τετραγωνάκι για την επέκταση γραφικών στοιχείων και βάλε το νέο κώδικα. Πάτα την προεπισκόπηση και πες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλησπέρα φίλε μου και πάλη λοιπόν το εκανα αλλα χάνω ολα τα widgets και τα ιστιολόγια που παρακολουθώ συν τα rss feeds! εγω εκανα αποκοπή ολα οσα εχει μέσα το xtml στην διάταξη και προφανός γιαυτο τα χανω ολα!(το ιστιολογιο και η αναρτήσεις μου δεν χάνονται μονο τα widget!το template που έφτιαξα μου βγαινει αλλα χάνω ολα τα υπόλοιπα που προανέφερα ) επειδή προφανώς κατι κανω λάθος(μάλλον στο xtml) απο πιο σειμείο κανω αποκοπή του xtml; ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @andreas Αν θέλεις ρίξε μια ματιά σε μια παλιότερη μου ανάρτηση. Το link είναι αυτό:
    http://locusblogus.blogspot.com/2010/02/template.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από τα καλύτερα άρθρα που διάβασα μέχρι τώρα. Χρησιμότατο και παράλληλα πλήρως κατανοητό, χωρίς ασάφειες. Καλή συνέχεια. Ήδη το locusblogus έχει το banner του στο blog μου και φυσικά το παρακολουθώ.
    Φιλικά yiafar http://yiafar.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @yiafar Να 'σαι καλά. Πίστεψε με, είναι ακόμη πιο εύκολο απ' ότι λέει η ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλα υποκλινομαι κ εγωωω....!!!ειναι κριμα να μην τις εχουν τις δυνατοτητες αυτες στον blogger αλλα ποιος ξερει...μπορει να τις βαλουν ε?!τεσπα...μπρααααααβο !!!!

    θα θελα να ξερω αν γινεται να ανεβασουμε εμεις καποια εικονα (απο δικο μας δηλαδη αρχειο στο pc μας)

    byeeeee :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @dreamer... μα και το draft.blogspot.com στην ουσία είναι blogger. Όσο για την τελευταία σου απορία η απάντηση είναι ότι μπορούμε. Δες εδώ:
    http://locusblogus.blogspot.com/2009/06/background-blog.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δώσε μου λινγκ για back up πάντα ήθελα μια αλλαγή μη χάσω τ'αυγα και τα καλάθια δεν είμαι τόσο εξειδικευμένη σ'αυτά τα κολπάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @zoyzoy Μπαίνουμε στο λογαριασμό μας στο blogspot και από τον πανόπτη πάμε στη διάταξη και από εκεί στην επεξεργασία HTML. Πριν προχωρήσουμε παίρνουμε ένα αντίγραφο αφαλείας (back up) του κώδικα μας. Κάνε κλικ εκεί που λέει λήψη αντιγράφου ασφαλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλά μιλάμε έκανα και γαμώ την αλλαγή αλλά έχασα τη διάταξη και χωρίς back up αν με χάσεις κάπου στον κάδο θα'μαι για ανασκαφή:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @zoyzoy Εμένα μου αρέσει η αλλαγή που έκανες. Προφανώς δεν πρόσεξες στην επιλογή και το άφησες ως δίστηλο αντί να το κάνεις τρίστηλο. Η διάταξη δεν χάθηκε. Μπες στο λογαριασμό σου και θα βρεθείς στον πανόπτη. Αντί για διάταξη θα γράφει σχεδίαση. Κάνε κλικ εκεί και θα βρεθείς στη διάταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οκ.Το βρήκα, μα ξέρεις τι δε βρίσκω τις ρυθμίσεις για επιλογή γραμματοσειράς για τα gadget!
    Και συγνώμη που σ'εχω ζαλίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @zoyzoy Ζάλισε με όσο θέλεις αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς όταν λες επιλογή γραμματοσειράς για τα gadgets. Τι θέλει να πει η ποιήτρια οέο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λοιπόν η ποιήτρια θέλει ν'αλλάξει το χρώμα συνδέσμων των gadget στη sidebar γιατί είναι κουραστικά για τα μάτια.Αλλά δεν γίνεται απο σχεδίαση-Σχεδιαστής νέου προτύπου-προηγμένη σχεδίαση κλπ.
    Υπάρχει άλλη εφαρμογή ή είναι καταδικασμένη αυτή και οι αναγνώστες σε προσωρινή τύφλωση οεο??

    Καλη ξεκούραση και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @zoyzoy Όλα γίνονται αλλά δώσε μου λίγο χρόνο γιατί έχω σπισκ΄λεπτες από το εξωτερικό αυτήν την εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οκ!θα περιμένω δεν χάθηκε και ο κόσμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Thanks for another informative web site. Where else could I get that kind of

    info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on,

    and I have been on the look out for such info.



    Feel free to surf to my page ... http://ukinsulationgrants.com/story.php?title=dakgroep-90-forum-bekijkt-profiel-2
    Here is my webpage : quality silver jewelry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Normally I don't learn article on blogs, however I would like to

    say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your

    writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

    Look at my web-site :: http://www.freewiz.net/user/profile/barabarahamilton1987
    My homepage :: personalized bbq

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other

    sites? I have a blog based on the same ideas you

    discuss and would really like to have you share
    some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.
    If you're even remotely interested, feel free to

    send me an e-mail.

    my web site: http://essentialweb.asia/
    My web site houses for deal in Spain Elche

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. I get pleasure from, result

    in I found exactly what I used to be taking a look for.


    You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

    Check out my web blog ... lientschnig.at
    Also visit my web page :: click the up coming website page

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Good site! I really love how it is simple on my eyes and the data are
    well written.

    I am wondering how I might be notified whenever
    a new post has been made. I have subscribed

    to your RSS which must do the trick! Have a great
    day!

    my website: ukinsulationgrants.com
    My weblog ; Sky TV Costa Blanca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is

    needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours
    would cost a pretty penny? I'm not very

    internet smart so I'm not 100% positive. Any tips or advice

    would be greatly appreciated. Kudos

    my webpage ocmw-info-cpas.be
    Also visit my homepage ; valencia spain weather average

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. I have been checking out many of your posts and i can

    state clever stuff. I will make sure to bookmark your website.


    my webpage - www.v-strommers.it
    My weblog ... Discussion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and
    wished to say

    that I have really enjoyed surfing around your weblog posts.

    In any case I will be subscribing on your feed and I am hoping


    you write again very soon!

    Also visit my blog foodyjacky.pixnet.net
    My webpage - euro crisis spain news Salou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. I cherished up to you will obtain performed

    proper here. The sketch is tasteful, your authored subject matter

    stylish. nevertheless, you command get got an shakiness


    over that you wish be turning in the following. in
    poor health no doubt come further earlier again

    as exactly the similar nearly very continuously inside of case
    you defend this hike.

    my web page ... thelittlelovebirds.blogspot.ru
    My blog ... accommodation in Murcia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Somebody essentially assist to make

    significantly articles I might state. This is the first
    time I

    frequented your website page and to this point?
    I amazed with the

    research you made to create this actual put up extraordinary.

    Magnificent job!

    Feel free to visit my web blog; http://craftymomsshare.blogspot.co.uk/2012/11/sharing-saturday-48.html
    Also see my site - music forums spain La Nucia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a

    lot as this one. I imply, I know it was my option to read,
    but I

    truly thought youd have something fascinating to say. All I

    hear is a bunch of whining about something that you may fix in
    case you werent too busy in search of attention.

    Review my website ... http://zakladki.no1.mielno.pl
    Feel free to surf my page ; swarovski flip flops

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research

    about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more
    from this post.

    I am very glad to see such great info being shared freely

    out there.

    my weblog - essentialweb.asia
    Feel free to surf my website : spain news murcia Alcazares

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. great issues altogether, you just gained a

    brand new reader. What might you suggest in regards to your

    submit that you just made a few days in the past? Any certain?
    Take a look at my blog post ; Eveningbirdsong.Blogspot.fr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. When I initially commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now
    each time a

    comment is added I get several emails with the same comment.

    Is there any way you can remove me from that service?

    Thank you!
    Also visit my web blog - matikaspilipinas.blogspot.ru

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am
    waiting for your next post thank you once again.

    My webpage ... daily forex signals
    my site > daily forex signals

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Somebody essentially help to make seriously
    posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus
    far? I amazed with the research you made to

    create this particular publish extraordinary. Excellent

    job!
    my page > http://gambianewsonline.blogspot.com/2011/10/gambia-govt-chop-off-more-than-d200.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. This really answered my problem, thank you!

    Also visit my webpage - Cumin-vanille.blogspot.ru

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Thanks , I've just been looking for information approximately this topic for a while and yours is the best I've discovered
    so far. But, what concerning the bottom

    line? Are you positive concerning the supply?
    Feel free to surf my page - http://wikicocina.com.ar/Rent_Luxury_Villa_In_Spain_-_Are_You_Able_To_Snow_Ski_In_Granada

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have
    ever arrive across

    on this subject. Basically Fantastic. I'm also a

    specialist in this topic so I can understand your effort.
    My web site ; socialcircle.stock-options-picks.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this piece
    of writing i thought i could also create comment due to this
    good post.

    my web page - Israel Brenda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. I am extremely inspired along with your writing talents and also with the format on your

    weblog. Is that this a paid topic or did you modify it

    your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it’s

    rare to look a nice weblog like this one today.
    .

    my web-site ... http://investingonthewaves.blogspot.ru/2012/06/greece-spain-and-iraq-wars-in-2003-1991.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. My brother suggested I may like this blog.

    He was

    once entirely right. This submit truly made my day. You can not

    consider simply how a lot time I had spent for this info!
    Thank

    you!
    my web page - www.authenticlinks.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this
    before. So nice

    to search out anyone with some authentic ideas

    on this subject. realy thanks for starting this up.
    this website is one

    thing that's needed on the web, someone with a little originality. helpful job for bringing one

    thing new to the web!

    My site http://www.seolinkads.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. I just like the helpful info you provide in your

    articles. I’ll bookmark your blog and test once more here

    frequently. I am relatively certain

    I’ll be told lots of new stuff proper here! Good luck for the
    following!

    my weblog; http://Orsinis.com/node/350650

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. wonderful issues altogether, you simply received a

    brand new reader. What might you suggest about your

    publish that you made some days ago? Any certain?

    My blog; gloriouslinks.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

back to top